Mindset


Wat is mindset eigenlijk?
Je mindset is de manier waarop jij over leren denkt. Heb je een vaste mindset dan denk je dat je gewoon bent zoals je bent en dat je daar niet veel aan kunt veranderen.
Iemand met een vaste mindset kan bijvoorbeeld denken dat hij (of zij) heel slim is. Dat wordt misschien wel vaak gezegd: ‘Oh, jij bent zo slim!’ Maar wat gebeurt er als je een keer iets niet snapt? Met een vaste mindset loop je vast wanneer het moeilijk wordt. Je kan alleen maar tot de conclusie komen dat je blijkbaar toch niet zo slim bent…
Iemand met een groei mindset schrikt niet als hij iets niet snapt en denkt bijvoorbeeld: ‘Ik heb dit nog niet zo vaak gedaan, ik moet nog oefenen.’
Je kunt met een vaste mindset ook denken dat je juist helemaal niet slim bent. Ook dat is funest, want als je denkt dat je niet slim bent, denk je ook dat oefenen geen zin heeft.

Mindset en begaafdheid
Als je erg begaafd bent is er een grotere kans dat je een vaste mindset ontwikkelt. Sommige kinderen gaan jaren fluitend door de leerstof zonder ook maar ooit moeite te hoeven doen. Ze leren daardoor niet om te gaan met obstakels. Ergens lopen deze kinderen vast. Soms op het voorgezet onderwijs en soms pas op het hoger onderwijs.

Mindset training
Ik heb een mindset training ontwikkeld die geschikt is voor kinderen op de basisschool. In deze training leren de kinderen niet alleen wat een mindset is, maar ze worden ook uitgedaagd. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je je mindset niet kunt trainen zonder dingen te doen die je nog niet zo goed kunt. Pas als je frustratie ervaart, leer je door te zetten. Pas als iets niet lukt, moet je het opnieuw proberen. Allemaal dingen die de meeste kinderen dagelijks ervaren, maar begaafde kinderen zelden. De training is echter zo ontworpen dat deze voor alle kinderen geschikt is en niet alleen voor begaafde kinderen.

Tijdens de training maken de kinderen kennis met Professor Nognietes. Een professor die alles probeert wat hij nog niet kan.

De training kan individueel of in tweetallen gevolgd worden.